LIJEČENJE UPALNIH
PARODONTALNIH BOLESTI KAO
PREDUSLOV ZDRAVOG PACIJENTA

Gingivitis i parodontitis trenutno su jedan od najzastupljenijih problema u stomatologiji.
Odsutnost poželjnih mikroorganizama (S. sanguis,S. mitis, V. parvula) već od samog početka sugerišu na razvoj oboljenja, koje vode konačno preko gingivitisa ka aktivnom progresivnom parodontitisu. Prikaz na slici br. 1.

Slika br.1
Slika br. 2

Pacijenti koji su skloni stvaranju plaka su prvenstveno oni sa lošim higijenskim navikama, ne zanemarujući malponirane zube, destruisane zubne površine, pacijenti koji boluju od diabetes mellitusa i drugih sistemskih oboljenja. Biofilm na zubnim površinama posmatramo kao “dobrog susjeda, koji se pretvara u lošeg”. Zovemo ga peliculom, koja štiti zube od djelovanja kiselina i drugih loših sastojaka hrane. Važna je iz razloga jer štiti zubnu gleđ i samim tim održava stalnim integritet zuba. Ali, već nakon samo nekoliko sati plak, koji je koristan postaje naseljen štetnim bakterijama (Actynomices i Streptococcus) i mikroorganizmima, te postaje loš. Nastaje plak, koji potpomognut polisaharidnim matrixom drži bakterijske kolonije kompaktnim i samim tim štetnim po tkivo zuba. Ovim stanje prelazi u supragingivalni i subgingivalni kamenac. Prikaz slika br. 2. Iz ovih bakterijskih kolonija, postaje caries, gingivitis i parodontitis.

Parodontitisu (prikaz slika br. 3) prethodi gingivitis, na koji obično većina pacijenata ne reaguju. Smatraju to prolaznim stanjem. Do momenta, kada ovo prelazi u oboljenje parodonta treba blagovremeno djelovati, pravovremenim odstranjenjem štetnog biofilma.

Slika br. 3

Danas smo svjedoci invaziji svakodnevnim vodicama, koje su namijenjene ispiranju oralne šupljine. Preporuka je, koristiti onu koja u sebi sadrži clorhexidinsku komponentu, jer ona djeluje selektivno, otapa plak i spriječava nastanak novoga. Savjet pacijentima – koristiti obavezno pastu za zube, koja sadrži u sebi vitaminsku komponentu – Vit. E, B5 kao prevencija protiv karijesa. Ukoliko pacijenti već imaju lividne, bolne desni, koje pri četkanju krvare, pasta sa Zn-laktatom bila bi sredstvo izbora, jer pojačava i produžava antibakterijsko djelovanje.

UKOLIKO PACIJENT BLAGOVREMENO NE REAGUJE I NE POTRAŽI POMOĆ, NE PREOSTAJE NIŠTA DRUGO NO PRISTUPITI REGENERATIVNOJ I KOREKTURNOJ TERAPIJI:

Pacijent:
N.N. starost 46 god. javlja se radi problema Foetor ex ore.
Početni nalaz:
Klimavost zuba 3. stepen.
Pri sondiranju izraženo linearno i profuzno krvarenje desni.
Dubina gingivalnih džepova do 5mm.

Analiza stanja:
Generalizirana insuficijencija koštane lamele.

Tok operacije:
Palatinalno i vestibularno pristupni režanj. Vide se izraženi koštani defekti, uz minimalni ostatak koštane lamele vestibularno. S obzirom na resorpciju kosti urađena osseoimplatorna terapija i otvorena kiretaža.

Pacijent jako dobro podnosi sve i pozitivno sarađuje. Ponaša se po svim uputama, koje mu se sugerišu.
Stanje nakon skidanja konaca:
Definitivno sam mišljenja, da sve što pružimo pacijentu dalje ovisi od njega samoga. S toga, poseban tonalitet dajem uputi u oralnu higijenu, jer bez nje nema ni napretka u regeneraciji tkiva. Pacijent se dobro oporavlja. Nakon 3 mjeseca od zahvata, zubi su stabilni, desni ne krvare. Pacijent je zadovoljan i nema probleme sa Foetorom ex ore.



Predložena je upotreba interdentalnih četkica, i paste za zube koja djeluje antiinflamatorno i preventivno. Dobar odgovor daju oni, koji koriste clorhexidinske preparate u vidu paste za zube, gela ili vodice za oralnu upotrebu.
Oni regeneriraju traumatizirano tkivo. Olakšavaju oporavak pacijentima. Osim toga ne sadrže alkohol niti glutensku komponentu, te to olakšava znatno oporavak kod pacijenata, koji boluju posebno od Cronove bolesti. Pacijenti ga mogu koristiti i do 6 mjeseci bez posljedica, ukoliko je u conc. 0,05% što ga čini osnovnim sredstvom u održavanju svakodnevne oralne higijene.